June 2006


De uiterwaarden zijn verlaten, niets en niemand om me heen. Ik lig op mijn rug in het gras en kijk naar de wolken. Aaneengeschoven plakken zigzagwatten waarin zo nu en dan kleine blauwe kiertjes ontstaan. Ze verraden windbewegingen doordat ze afwisselend breder en smaller worden. Soms slibben de wolken even dicht om vervolgens op een andere plek weer open te breken zodat de blauwe achtergrond voortdurend subtiel van afmeting en vorm verandert en dat prikkelt mijn fantasie. (more…)

Bij Spankeren dicht bij de rivier staat de Geldersche Toren. Een markant gebouw, zo weggeplukt uit het sprookjesbos van de Efteling. Het krijgt dan ook nogal eens het predikaat ‘Follie’ vanwege de bouwstijl maar ook vanwege de historie.

Het oudste gedeelte stamt uit de 12e eeuw en diende als wachttoren voor de Graven van Zutphen en later voor Hertog Karel van Gerle. Vanaf 1535 werd het echter ook bewoond. In 1624 werd de toren geplunderd door het Spaanse leger en het huidige gebouw stamt uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

De omgeving van het gebouw is minstens zo sprookjesachtig als het gebouw zelf.

naar foto's