De IJssel is een inspiratiebron voor veel kunstenaars en schrijvers uit het verleden en het heden. Ongetwijfeld zullen ook mensen in de toekomst bevlogen zijn door de kracht en de schoonheid van het eeuwig stromende water en haar omgeving. De luchten zijn nergens zo mooi, de vergezichten nergens zo ver en het licht is er altijd adembenemend. Maar afgezien van gevoelens van bewondering die de rivier oproept is ze ook een bron van leven.

In het water en aan haar oevers is het goed toeven voor plant, dier en mens. Eeuwenlang al laaft ze dorst, stilt ze honger en biedt ze bescherming en zo sleept ze een hele geschiedenis met zich mee. Voor mij is de rivier een rustpunt, een plek waar gedachten kunnen stromen. Het is een plaats waar ik vaak en graag naar toe ga en maar een paar minuten verwijderd van de plek waar ik woon.

Ik heb niet de pretentie of de illusie een groot schrijver te zijn en een kunstenaar ben ik al helemaal niet, desalniettemin zou ik middels dit log op mijn eigen manier mensen willen enthousiasmeren en bewust maken van dit beeldschone stukje natuur in de hoop dat het nog lang behouden blijft.